Mel Flavià neix a la ciutat de Valls als volts de l’any 1930. L’avi Anton, primer apicultor de la família Flavià, va créixer a la capital de l’Alt Camp. En aquell moment tota la seva mel la venia a l’engròs en bidons, però sempre reservava una petita part pels seus veïns, que anaven a comprar-li als baixos de casa seva, coneguda com “La casa de la mel”, al casc antic de Valls.
L’interès per l’apicultura ha viatjat de generació en generació. Primerament, va arribar al seu fill Josep Flavià, nascut l’any 1962, el qual es va criar entre arnes, nuclis, abelles i mel. En Josep es va anar interessant cada vegada més per la feina del seu pare, ajudant-lo en les diferents tasques que l’empresa requeria. Anys més tard, va agafar les rendes del negoci, juntament amb la seva dona Dolors, l’altre pilar de l’empresa.
Tot i que continuaven venent la mel en bidons, la mel de la família Flavià era cada dia més coneguda i la demanda de mel a granel anava creixent. L’any 1985, van decidir sortir al carrer a vendre el seu producte, muntant la seva primera parada al Firagost de Valls. A partir d’aquest moment, es va començar a envasar la mel en pots per oferir-la directament als seus clients.
L’any 1994 va néixer el primer dels tres fills d’en Josep i la Dolors, l’Anton, qui juntament amb les seves germanes també va créixer envoltat de mel i fires per Catalunya, on venien els seus productes, que cada vegada eren més variats. Finalment, L’Anton va decidir dedicar-se al negoci familiar i, actualment, és apicultor de Mel Flavià i duu a terme totes les tasques que això comporta.
A Mel Flavià continuem utilitzant mètodes tradicionals per extreure la mel, tot i que comptem amb l’ajuda de maquinària per tal de fer el treball menys pesat.
A la nostra botiga trobaràs mels de diferents procedències, productes que podem aconseguir gràcies al procés de la transhumància, que consisteix en canviar les abelles de zona. Per això, les nostres caixes viatgen per diferents zones del territori del Camp de Tarragona fins al Pirineu.
Les nostres abelles treballen en caixes Dadant, les quals estan formades per diferents pisos. Les abelles guarden la mel al pis superior de la caixa, fet que ens permet extreure la mel a casa, on disposem d’unes bones instal·lacions que ens permeten tenir un millor control de tot el procediment.
Desoperculem un per un els quadres de mel i els centrifuguem per tal d’extreure la mel de dins les cel·les de cera. Un cop la mel ha sortit dels quadres, la guardem i deixem reposar en bidons petits d’acer inoxidable, perquè amb l’ajuda de la gravetat, totes les impureses que pugui tenir la mel, com poden ser trossos petits de cera o pròpolis, i les bombolles d’aire que es formen amb el degoteig de la mel cap dins el bidó, pugin fins la capa superior.
Passat un temps ja es pot escumar la mel, que es el procés manual de retirar aquestes impureses que han pujat fins dalt de tot. Ara ja tenim la mel neta i a punt per poder-la envasar.
Per altre banda també tenim les bresques de mel, que es el quadre que les abelles han omplert de mel, el qual tallem en petites porcions per poder degustar directament la mel.